Jordi Slootsx Peakz 00378 Jordi Slootsx Peakz 00378

Hoe is padel ontstaan?

18 januari 2023
Hoe padel is ontstaan vragen steeds meer padelspelers zich af. Zo wordt er vaak gedacht dat padel in Spanje is ontstaan, maar eigenlijk is de sport bedacht door een zakenman uit Mexico. Peakz Padel zocht de geschiedenis van padel voor je uit. Hier lees je alles over hoe padel is ontstaan.

Hoe is padel ontstaan?

Padel is ontstaan in Mexico in het jaar 1969. Een rijke zakenman genaamd Enrique Corcuera woonde in Acapulco in Mexico. Hij speelde graag racketsporten. Het leek hem leuk om ook in zijn eigen tuin te kunnen spelen met vrienden en familie. Enrique Corcuera had alleen niet genoeg ruimte voor een tennisbaan, dus liet hij een kleiner veld bouwen in zijn achtertuin. Het veld was helemaal van cement en was 10 bij 20 meter. De huidige padelvelden zoals we die nu kennen, hebben ook precies deze afmetingen. Omdat het veld zo klein was vloog de bal steeds aan alle kanten het veld uit. Daarom besloot Enrique Corcuera om muren aan de achterkant en zijkanten van zijn veld te laten neerzetten. Zo kreeg de padelbaan zijn vormen.

Padelveld van 10 bij 20 meter zoals we deze nu kennen.

Hoe is het padelveld ontstaan?

De voornaamste reden voor Enrique om een baan in zijn tuin te laten bouwen was zodat hij daar kon spelen met zijn vrienden en familie. Padel is een sport die leuk is voor alle leeftijden. Hierdoor konden de oudste grootvaders samen met alle jonge neefjes en nichtjes de baan op. Ze beleefde heel veel lol samen tijdens het padellen, ondanks dat de baan niet helemaal perfect was. Een van de muren van het padelveld was de wand van het huis van de Corcuera’s. Aan deze muur hing de achterkant van de airconditioning. Als de bal de airco raakte viel de bal gelijk stil op de grond. Ze speelde dan een let. Ook was er niet altijd genoeg ruimte voor een hoge lob. Enrique Corcuera had namelijk ook een mooie hoge boom over zijn padelveld hangen. Hij wilde deze niet omhakken voor het padelspel, dus als de boom werd geraakt speelden ze een let.

Hoe is het padelracket ontstaan?

Toen het padelveld was gevormd, zocht Enrique nog naar welke bal en welk racket hij voor zijn spel moest gebruiken. Hij probeerde veel ballen en rackets uit die op dat moment te koop waren in Mexico. Het was al snel duidelijk dat de squashbal afviel en er gespeeld moest worden met een tennisbal. Toen Argentijnse vrienden bij Enrique langskwamen vonden ze het spel dat ze op zijn padelveld speelden zo leuk, dat ze in 1970 vanuit Buenos Aires rackets meenamen. De rackets waren van hout en er zaten gaten in. Ze leken qua vorm al erg op de padelrackets zoals we ze nu kennen.

De padelrackets waarmee tegenwoordig gespeeld worden, lijken op de rackets die uit vanuit Argentinië zijn meegenomen om bij Enrique padel mee te spelen

Hoe zijn de padelspelregels ontstaan?

Viviana Concuera, de vrouw van Enrique, maakte een spelregelboek voor Enrique. Enrique en zijn vriend Manuel Arango, de filmproducent, verbeterden de spelregels van padel samen nog verder. Manuel vond het padellen zo leuk dat hij zelf de tweede padelbaan in de wereld liet bouwen, ook in Acapulco. Manuel was echter niet de enige. Steeds meer rijke vrienden en familie van de Concuera’s lieten een soortgelijke padelbaan bij hun huis bouwen zodat ze konden padellen.

Waar komt de naam padel vandaan?

Enrique Corcuera gaf het spel dat hij in zijn tuin speelde geen naam. Daarom verzon zijn vriend Manuel de naam 'rebotenis', afgeleid van rebound-tennis. De Argentijnen noemde het spel paddle en omdat ze graag één universele naam voor de sport wilde gebruiken, kwamen ze tot padel.

Hoe is padel ontstaan in Spanje?

Een ver Spaans familielid van Enrique, Prince Alfonso de Hohenlohe, kwam regelmatig bij Enrique op bezoek en vond het padellen in de tuin geweldig. Prince Alfonso was een zakenman en deed business in Spaanse resorts. In 1972 opende hij dan ook de eerste twee padelbanen in Spanje in Marbella.

Ook een Spaanse oud Wimbledon tennisspeler, Manolo Santana, kwam langs bij Enrique thuis. Hij speelde de hele dag padel in de tuin van Enrique omdat hij het zo ongelofelijk leuk vond. Zelfs als het begon te schemeren wilde Manolo doorspelen. Manolo Santana hielp bij de promotie van de sport padel in Spanje en zorgde ervoor dat padel steeds populairder werd in het land.

Hoe is padel als sport ontstaan?

Padel begon vooral als een recreatief spel voor op vakantieparken of naast tennisbanen, maar groeide steeds verder uit naar een echte sport. In Argentinië wonen de meeste padelspelers. Zij namen dan ook padel als sport het eerst serieus en richtten in 1988 de Asociación Padel Argentino op. Drie jaar later volgde Spanje met de Asociación Espanola de Padel. Nederland had nog iets meer tijd nodig om deze geweldige sport te ontdekken en stichtte 37 jaar nadat padel werd verzonnen door Enrique de Nederlandse Padel Sport Federatie op in 2006.

Hoe is Peakz Padel ontstaan?

Peakz Padel is ontstaan in 2015 als een test-case naast het Olympisch stadion in Amsterdam met drie padelbanen. Deze padelbanen bevielen zo goed bij de Amsterdammers dat Peakz Padel opzoek ging naar nog meer locaties. Het vinden van de perfecte locatie die past bij deze nieuwe sport was nog niet zo makkelijk. Peakz Padel was echt op zoek naar unieke plekken voor haar banen en dit is gelukt! De banen op het Olympisch stadion konden helaas niet blijven, maar Peakz Padel opende op het Olympiaplein en in 2019, onder het spoor 9 & 10 van station Sloterdijk, tussen de kantoortorens van de Zuid-as en in 2020 in de oude staalfabriek op het Kauwgomballenkwartier. Deze leegstaande stukken Amsterdam kregen een nieuwe bestemming waar veel padelspelers plezier aan beleven. Vanaf de start heeft Peakz altijd de focus gehad op het creeren van een hechte padel-community. Dit deed en doet Peakz door het organiseren van veel activiteiten en het aanbrengen van veel sfeer en atmosfeer op de verschillende clubs.


Deze geweldige sport moest ook door de rest van Nederland gespeeld worden! Daarom ging Peakz Padel verder dan Amsterdam kijken en vond prachtige locaties door het hele land! Peakz Padel streeft nog steeds naar de meest unieke buitenlocaties en de hoogste binnenbanen, zodat heel Nederland maximaal plezier kan beleven aan padel!

Peakz Padel Sloterdijk onder spoor 9& 10

Wil jij een van de padelbanen van Peakz Padel uitproberen?

Boek een baan