C9 BE1 B18 4 A80 4 E50 BFC9 396 A485250 B2 C9 BE1 B18 4 A80 4 E50 BFC9 396 A485250 B2

PADEL AS WELL

Teken de petitie als jij deze fantastische sport ook op de Olympische Spelen wil zien in 2032!

Padel goes olympic!

Met nationale en internationale competities, een groeiende fanbase én Nederlandse talenten die in de internationale top meedraaien, wordt het tijd voor een olympische status!

Op 23 juni 2022 steken wij de symbolische vlam aan op het Olympiaplein in Amsterdam. Hiermee starten wij de petitie ‘Padel as Well’, met als hoofddoel: padel op de Olympische Spelen van 2032 in Brisbane. Deze petitie willen we aanbieden aan het NOC*NSF ter ondersteuning voor de aanvraag van de olympische status.

Teken de petitie als jij deze fantastische sport ook op de Olympische Spelen wil zien in 2032!

#padel2032

Padel naar de Olympische Spelen

De olympische status

Een sport krijgt niet zomaar een olympische status, hiervoor moet het aan acht criteria voldoen die het 'International Olympic Committee' (IOC) heeft opgesteld. Wanneer er aan één of twee criteria al niet wordt voldaan, krijgt een sport niet de gewilde olympische status.

Ten eerste moet padel een waardevolle toevoeging zijn aan de Olympische Spelen. Er wordt gekeken naar de historie en tradities van de sport, hoevaak is er bijvoorbeeld al een wereldkampioenschap geweest en is dit in meerdere disciplines? Daarnaast is het belangrijk dat de sport universeel is, wat inhoudt dat het over de hele wereld beoefend wordt en zich bijvoorbeeld niet beperkt tot alleen de Benelux. Populariteit is een ander belangrijk criteria, hierin wordt er onder andere gekeken naar hoeveel het in de media komt, hoeveel supporters het trekt en de hoeveelheid mensen die kijkt op tv. Tevens wil het IOC dat de sport bestuurlijk klopt. Zo kijken ze naar de man-vrouw verhouding in het bestuur, naar de ethische regels die opgesteld zijn en naar hoeveel er (illegaal) op de sport gegokt wordt. Ook moet het bestuur ervoor zorgen dat de sport zich blijft ontwikkelen op technologisch en persoonlijk gebied en kijkt het IOC naar de programma's die hier voor opgesteld zijn. Tot slot moet het financiële plaatje kloppen en wordt er gekeken of de atleten niks te kort komen aan ondersteuning.

Wanneer een sport al deze criteria met kwaliteit af kan vinken, is de kans aannemelijk dat het een olympische sport wordt! Ook mag het gastland altijd drie sporten kiezen die voor dat jaar opgenomen worden in het programma.

Pade as Well